Meme Kanseri

person Yazar: G Lingerie list Kategori: Sağlık Tarih: comment Yorumlar: 0 favorite Okunma: 2106
Meme Kanseri

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre 2020 yılında 2,3 milyon kadına meme kanseri teşhisi konuldu ve dünya çapında 685.000 kişinin ölümüne yol açtı. 2020 yılı itibariyle, son beş yıl içinde meme kanseri teşhisi konulmuş ve bununla mücadele eden 7,8 milyon kadınla dünyanın en yaygın kanser haline gelmiştir.

Bu yazımıza memeblog görseli 3.png kanseri hakkında hem genel bilgiler hem de önlemler ve erken teşhis yöntemleriyle ilgili bilgiler ekledik.

Meme kanseri dünyanın her ülkesinde, ergenlik yaşını geçen her kadında (ilerleyen yaşlarda artan oranlarla birlikte) görülmektedir.

Meme kanseri ölüm oranları, 1930’lu yıllardan 1970’li yıllara çok değişmemiştir. Hayatta kalma konusunda asıl ilerlemeler, erken tanı programlarının çeşitli tedavi yöntemleri ile birleştirildiği ülkelerde 1980’li yıllarda başlamıştır. Erken tanının önemine ise aşağıda tekrardan değineceğiz.

Eğer bir kadın meme kanserinden ölüyorsa, aslında bu, kanserin yayılmasındandır.

Meme kanseri tedavisi oldukça etkili olabilmektedir, özellikle de erken teşhis edilirse!

Meme kanserinin tedavisi, genellikle ameliyatla alma, radyasyon tedavisi ve ilaç tedavisinin (hormon tedavisi, kemoterapi gibi) kombinasyonlarından oluşur. Bu gibi tedaviler, kanser gelişimini ve yayılımını engelleyebilir.

Meme kanseri riskini azaltan davranışlar ve ilgili önlemler ise:

  • Uzatılmış süt emzirme süresi
  • Düzenli fiziksel aktivite
  • Kilo kontrolü
  • Zararlı ölçüde alkol kullanımından uzak durmak
  • Tütün dumanına maruz kalmamak
  • Uzun süreli hormon kullanımından kaçınmak
  • Aşırı radyasyona maruz kalmamak

Maalesef ki, tüm bu risk faktörleri kontrol altına alınsa bile, bu önlemler, meme kanseri oluşumu riskini en fazla %30 oranında azaltabiliyor.


En büyük meme kanseri risk faktörü kadın cinsiyeti olmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre meme kanseri teşhislerinin %0,5-1’i erkeklerde görülmektedir.

Meme kanserinin erkeklerdeki tedavisi, kadınlardaki tedavisi ile benzer prensiplere sahiptir.


Erken teşhisin tedavi aşamaları konusundaki önemini sürekli vurguluyoruz. Erken teşhis için kendi kendinizi düzenli olarak muayene etmeniz gerektiğini eminiz ki duymuşsunuzdur. Bunun için de normalde memelerinizin nasıl göründüğünü ve ayın farklı zamanlarında nasıl hissettirdiklerinin farkında olmanız gerekmektedir. Böylece farklılıkları ve değişimleri, yani potansiyel kanser risklerini fark etmeniz kolaylaşacaktır. Fark ettiğiniz değişiklikler meydana gelirse en kısa zamanda doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyiniz!

Türkiye Kanserle Savaş Vakfı’na göre her gün ya da her hafta kendinizi muayene etmenize gerek yoktur.

Önemli Bilgi:

“Bazı kadınlar adet dönemlerinde daha yumrulu göğüslere sahiplerdir. Yumrular adet döneminizle birlikte ortaya çıkıyor ve daha sonra kaybolursa endişelenecek bir durum yoktur.” – Türkiye Kanserle Savaş Vakfı, Meme Kanseri

Kendinizi kontrol ederken sadece göğüslerinizi değil koltuk altınıza kadar olan tüm bölgeyi kontrol etmelisiniz!


Eğer meme kanseriyle savaşanlara destek olmak ve farkındalığı arttırmak istiyorsanız güvenilir kuruluşlara bağış yapmayı da düşünebilirsiniz.

Son olarak, tüm önlemleri alsanız ve her ay kendinizi muayene etseniz de düzenli olarak doktor muayenesine gitmeyi unutmayın!

Siz de etrafınızdaki insanları meme kanseri ve önlemleri hakkında bilgilendirin! Farkındalık, hayat kurtarır!


Kaynakça

Bu yazıdaki bilgiler World Health Organization (WHO) ve Türkiye Kanserle Savaş Vakfı web sitelerinden alınmıştır. İlgili linkler:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Meme Kanseri, 2021:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer

Türkiye Kanserle Savaş Vakfı, Meme Kanseri:

https://kanservakfi.com/kanser-turleri/meme-kanseri/

                                                              blog%20go%CC%88rseli%205.png

Benzer Etiketlere Sahip

Yorumlar

Henüz yorumumuz yok!

Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

Yeni Üye Kaydı

Zaten üye isen
Giriş yap Veya Şifreyi Sıfırla